PÖRSSISÄHKÖ JA ILMA-VESILÄMPÖPUMPPU kokemuksia!

Sähkön hinta on mielestäni tällä hetkellä halpa, kunhan muistaa kilpailuttaa yhtiöt! Toukokuun sähkölaskussa kilowattihinta veroineen oli 2,65 snt/kWh ja perusmaksu 2 €/ kk. Hinnoissa yhtiöiden välillä ei ole suuria eroja, mutta vuositasolla syntyy jo huomattavaa säästöä! Suosittelenkin juuri nyt PÖRSSISÄHKÖÄ!

Vaihdoimme toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksemme toistaiseksi voimassa olevaan pörssisähkösopimukseen ja jo ensimmäisen kuukauden (huhtikuu 20) aikana hinta putosi yli 40%.

Omakotitalomme päälämmitysmuotona on ilma-vesilämpöpumppu, jonka hankimme 3,5 vuotta sitten. Jos talomme olisi vielä ”vanhan vesivaraajasysteemin” sähkölämmitteinen, niin lasku olisi 2,5 -kertainen verrattuna tähän päivään!

Ongelmanahan on alueemme siirtoyhtiön iso siirtomaksu, perusmaksu ja verot, jotka laskussamme olivat huhtikuulta 3,5 -kertaiset verrattuna käyttämämme sähkön hintaan, nyt myös toukokuulla!

Se asia olisi mielestäni pikaisesti korjattava! Eli päätelmänä jälleen kerran, että jos toisesta päästä säästät, niin toisesta päästä häviää!

Lainaus Omakotiliitto: Suomessa jakeluyhtiöiden sallitun tuoton laskennassa ei käytetä toteutuneita kustannuksia

Nykyisen Energiaviraston sähkön siirtoyhtiöiden valvontamallin takia sähkön käyttäjät maksavat satoja miljoonia euroja vuodessa tuottoa investoinneille, joita ei ole tehty ja joista ei siten ole syntynyt kustannuksia. LUT-yliopiston strategisen rahoituksen professorin Mikael Collanin talousvaliokunnalle pitämässä esityksessä ilmenee, että kuluttajien maksettavaksi tulee vuosittain satoja miljoonia euroja tuottoja, jotka eivät perustu aidosti investointeihin kulutettuun pääomaan. 

Jos Suomessa siirrytään käyttämään WACC-mallin (ns. painotetun pääomakustannuksen) muualla maailmassa yleisesti käytettyjä periaatteita jakeluverkkoyhtiön korkeimman sallitun tuoton määrittelyssä, olisi korkein sallittu tuotto noin 375 miljoonaa euroa vuodessa – säästöä tulisi siis nykyiseen laskentamalliin verrattuna 480 miljoonaa euroa vuodessa. 

Katso Omakotiliiton juttu